Zapraszamy Was na następny, trzeci vlogowy odcinek z wizyty w Well Done (Dąbrowa Górnica) oraz BistrOficyna (Katowice) , które wzięły udział w jesiennej edycji Restaurant Week Polska. Proszę również o subskrypcje – bądźcie na bieżąco i pozwólcie się nam dalej rozwijać 🙂
Jak zwykle wszystkie zdjęcia z wizyt oraz opisy potraw z menu A i B znajdziecie poniżej.
BistrOficyna
Menu standardowe (mięsne)
1. Tatar z Byka, suszone żółtko, kiszone jalapeno w cieście, nachos z wędzoną papryką, oliwa kolendrowa
2. Krokiet z jagnięciny, budyń ziemniaczany z szałwią, skorzonera, demi grzybowe
3. Mus z białej czekolady, rokitnik, sos angielski z cointreau

Menu wegetariańskie
1. Tatar z grzybów shitake, kiszona dynia, wędzone tofu, majonez vegański z paloną cebulą, panko
2. Vegańska lasagne z brukwi, sos z kiszonych pomidorów
3. Brownie z ciemnej czekolady i buraków, krem czekoladowy, orzech włoski, sorbet buraczany, żel z czerwonego wina
Well Done
Menu standardowe (mięsne)
1. Terrina z królikiem zawinięta w nori, podawana z ziemią pietruszkową i sosem winno-jeżynowym
2. Grzybowa brioszka z “szarpanym” dzikiem i majonezem szczypiorkowym, pieczone kasztany na mchu jadalnym z musem jabłkowym i konfiturą z jarzębiny, oraz młode kurki.
3. Trufle w trzech odsłonach: – Biała czekolada z koperkiem; – Orzechy z wędzoną solą morską; – Martini Bianco z sosną – liofilizowane igły sosny cytrynowej kandyzowane w miodzie Manuka
Menu wegetariańskie
1. Jesienna sałatka z duszoną w herbacie pietruszką, marchewką, ogórkiem, papryką, cukinią kiełkami pora i musztardą francuską podawana z jagodową gruszką z soloną ricottą i flambirowaną w whiskey jarzębiną
2. Ziołowa tarta z duszonymi boczniakami, orzechami włoskimi, cykorią z miodem i gorgonzolą, żurawina z wodą różaną i peperoncino
3. Jaglany sernik z daktylami i orzechami nerkowca na owsianym spodzie z miodem i chili, podawany z karmelem winogronowym
Kontakt:
BistrOficyna
Teatralna 12, Katowice
tel: +48 789 192 365
FB: BistrOficyna
Instagram: BistrOficyna