Skip to content
Gdzie Zjeść Na Śląsku
  • Główna
  • Gdzie zjeść w…
    • Bielsko-Biała
    • Czeladź
    • Bytom
    • Chorzów
    • Częstochowa
    • Dąbrowa Górnicza
    • Gliwice
    • Katowice
    • Knurów
    • Kraków
    • Mysłowice
    • Piekary Śląskie
    • Pszczyna
    • Rybnik
    • Sosnowiec
    • Tarnowskie Góry
    • Tychy
    • Wisła
    • Zabrze
    • Zawiercie
  • Hotele
  • Food Trucki
  • Inne testy (cateringi etc.)
  • Współpraca
  • Kontakt
Search this website
Menu Zamknij
  • Główna
  • Gdzie zjeść w…
    • Bielsko-Biała
    • Czeladź
    • Bytom
    • Chorzów
    • Częstochowa
    • Dąbrowa Górnicza
    • Gliwice
    • Katowice
    • Knurów
    • Kraków
    • Mysłowice
    • Piekary Śląskie
    • Pszczyna
    • Rybnik
    • Sosnowiec
    • Tarnowskie Góry
    • Tychy
    • Wisła
    • Zabrze
    • Zawiercie
  • Hotele
  • Food Trucki
  • Inne testy (cateringi etc.)
  • Współpraca
  • Kontakt

O nas

O nas

Ekipa GZNŚ

Z tej strony Dominika i Adrian. Od lat pasjonujemy się (dobrym) jedzeniem. Uwielbiamy odwiedzać nowe miejsca oraz odkrywać perełki kulinarne - no i dzielić się tymi odkryciami z całym światem. Jako, że mieszkamy na Śląsku - kopalni dobrych smaków - pokazujemy, gdzie warto zjeść a, których lokali lepiej unikać. Swoje materiały publikujemy w ramach serii GASTRO VLOG - głównie na platformie YouTube. Na tej stronie znajdziecie odnośniki do naszych video poszerzonych o zdjęcia i, pamiętajcie, publikujemy tylko szczere recenzje okiem kulinarnych amatorów.

Obserwuj nas

gdziezjescnaslasku

Odkrywamy miejsca w których warto zjeść
📝GdzieZjescNaSlasku@gmail.com
🖥www.youtube.com/c/gdziezjescnaslasku
🌐FB Gdzie Zjeść Na Śląsku
⬇️Nowy vlog⬇️

Gdzie Zjeść Na Śląsku
Dziś wracamy do omówienia dań głównych, któr Dziś wracamy do omówienia dań głównych, które zjedliśmy w nowo-otwartej restauracji @ronin.kato , która serwuje oryginalną kuchnię japońską. Postawiliśmy na:

✓udon, czyli smażony makaron w woku z warzywami i słodko-pikantnym sosem (u nas wersja z seitanem, ale do wyboru też z kurczakiem i krewetkami)(35 zł)

✓donburi, czyli potrawę podawaną w misce z ryżem i dodatkami do samodzielnego składania (my skorzystaliśmy z tego, że w restauracji pojawił się tuńczyk bluefin toro, czyli najdroższy tuńczyk świata i to dobraliśmy jako główny składnik)(69 zł)

Bardzo ciekawe i oryginalne potrawy. Ogromne porcje, którymi każdy się spokojnie naje. 🙂Donburi jest daniem do samodzielnego składania - do zamówionej michy otrzymujecie płatki glonów, świeże wasabi i...bawicie się w nabieranie i składanie. Mieliśmy ogromny fun.🤗

Co do udonu to bardzo chcieliśmy go spróbować jako, że jedliśmy bardzo dawno temu i już nawet nie pamiętamy gdzie, a pamiętamy, że wtedy było pysznie. Tym razem również byliśmy mile zaskoczeni aczkolwiek dla nas całość odrobinę zbyt słodka mimo, iż podawana w sosie słodko-pikantnym. Można sobie było jednak dopiknatnić samemu, gdyż zawsze przy Was stoi buteleczka ostrego sosu sriracha.😎

Na plus również fakt, że wiele opcji z menu jest wege.🌱🌿☘️

Fajnie, że lokal wprowadza też inne rodzaje dodatków i może akurat uda się Wam na nie trafić (jak np. tuńczyk bluefin, wcześniej była bodajże wołowina wagyu). Świetne i bardzo oryginalne miejsce na gastro mapie Śląska. Gorąco zachęcamy do odwiedzin i spróbowania, czy ta kuchnia Wam podpasuje, bo może się zakochacie. 🙂

Psst, są również rameny.😁
#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #kato #katowice #ronin #roninjapanesecuisine #kuchniajaponska #jedzeniekatowice #jedzeniekato #wasabi #slaskaszama #tempura #tempurabowl #japonia #jedzenieslask #roninkato
Przypominamy, że na naszym YouTube hula film z na Przypominamy, że na naszym YouTube hula film z naszej wizyty w sosnowieckim @sushibardojo . Zobaczcie w nim m.in. jak smakują te przystawki, które prezentowane są na zdjęciach.😎

Bezpośredni link w bio na naszym Instagramie.🙂

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #sushislask #sushibar #sushi #dojosushi #dojo #tempura #sosnowiec #sushisosnowiec
Ciągle pozostajemy w klimatach japonskich, ale, t Ciągle pozostajemy w klimatach japonskich, ale, tym razem, absolutnie nie jest to suszi.😀 @ronin.kato to nowe miejsce na gastro mapie Śląska, które otwarło się w kwietniu tego roku, ale kojarzyć je możecie jako pop up z tarasów katowickiego Spodka jeszcze z 2021.

W stacjonarnym lokalu można spróbować dobrej, domowej kuchni japońskiej. Są tu i rameny i udon oraz tajemniczo brzmiące dla nas donburi.😎

Musieliśmy wpaść na testy.😁

Dziś trochę o przystawkach i napojach.

Zamówiliśmy:
✓ Ronin Teba, czyli 4 szt. panierowanych skrzydełek w autorskim sosie (23 zł)
✓ Tempura Bowl, czyli krewetki i warzywa usmażone w tempurze (28 zł)

do picia
✓ Wasabitini, czyli wódka z...wasbi a do tego gin oraz cytryna (30 zł) 
✓ Cold Brew Tea (12 zł)

Naszym faworytem zostały skrzydełka - dużo mięsa w naprawdę smacznej i oryginalnej marynacie - słodko-pikantnej. Sezam też robił niezłą robotę. Można się pobrudzić na maksa, ale dla takiej przystawki warto.😀

Jako drugą otrzymaliśmy dużą michę (spokojnie na 2,3 osoby) warzyw oraz krewetek w chrupiącej panierce. Za każdym razem losowaliśmy coś innego i mieliśmy niezły ubaw (raz cebula, raz marchewka innym razem krewetka). Super rzecz do dzielenia się ze znajomymi.🙂

Drink wytrawny i niezwykle oryginalny w smaku przez dodatek wasabi, lekko pikantny. Do wyboru macie też inne pozycje, także każdy znajdzie coś ciekawego i niespotykanego dla siebie. Cold brew również przepyszna, z delikatną nutą mięty - idealna na ciepłe dni. Codziennie podaje się ją tu w innym smaku. 

Wkrótce o daniach głównych, ale już cieszymy się, że kolejna (i oryginalna) miejscówka jest z nami w Kato.😁

#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #kato #katowice #ronin #roninjapanesecuisine #kuchniajaponska #jedzeniekatowice #jedzeniekato #wasabi #slaskaszama #tempura #tempurabowl #japonia #jedzenieslask #roninkato
Nowy film na naszym YouTube a w nim sprawdzamy, ja Nowy film na naszym YouTube a w nim sprawdzamy, jak smakuje sushi (i nie tylko!) w jednej z pierwszych suszarni w regionie - @sushibardojo .🙂

Ciekawi naszych wrażeń oraz cen?Wbijajcie na YouTube.😉😎

Bezpośredni link do skopiowania tu: http://bit.ly/38xEPCF
lub też w naszym bio na Instagramie oraz najnowszych Instastories.🤗

Miłego oglądania i koniecznie podzielicie się opiniami pod filmem.

#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #dojosushi #dojo #sushi #sushislask ##gdziezjesc #suszarnia #sosnowiec #gdziezjescwzaglebiu #silesiangirl #slaskaszama #kuchniajaponska #japonia #najlepszesushi #jedzeniekato #jedzeniekatowice #jedzeniesosnowiec
Sushi zdecydowanie należy do naszych top 3 dań, Sushi zdecydowanie należy do naszych top 3 dań, na które często mamy ochotę. Z tego, co obserwujemy, Wy też je kochacie.😎 A znacie @sushibardojo w Sosnowcu? Na bank kojarzycie, bo lokal jest już na gastro mapie 10 lat, a zresztą nie raz z Dojo zamawialiśmy bądź je odwiedzaliśmy.😀

Tym razem postawiliśmy na polecany nam przez Obsługę zestaw 35-cio elementowy Ijo Set (175 zł) i, jako że kochamy tempurę, domówiliśmy jeszcze rolkę Kan'na Sake z tatarem z łososia i ogórkiem w tempurze (35 zł). Całość - jak wygląda, tak smakuje. 🤗 Dojo zawsze pięknie pakuje/podaje swoje sety. Całość - bomba - wszystko przygotowane na miejscu na świeżo przez Sushi Masterów dodatkowo z możliwością wyboru rolek (sami wybieracie np. maki, hosomaki etc.). Sztosowe u pyszne miejsce.😎

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #sushi #silesia #slask #katowice #sosnowiec #dojosushi #dojo #zaglebie #gdziezjescwzaglebiu #silesiasmakuje #gdzienasushi #kuchniajaponska
Nowy film na naszym kanale YouTube 🥳 Zobaczcie Nowy film na naszym kanale YouTube 🥳

Zobaczcie w nim, jak smakuje kuchnia w bielskim @bosco.restauracja oraz co nas najbardziej urzekło.😉

Link do skopiowania tutaj http://bit.ly/3wcU9wn albo bezpośredni w naszym bio lub w najnowszych Instastories. 😎

Na YouTube znajdziecie nas też łatwo wpisując nazwę kanału Gdzie Zjeść Na Śląsku.🤗

#gdziezjesc #gdziezjesckatowice #gdziezjescnaslasku #bielsko #bielskobiała #bosco #restauracjabosco #silesia #slask #slaskaszama #silesiasmakuje #slaskiegastro #slaskadziewczyna #restauracja #youtube #youtuber
Dzisiaj o drugiej części potraw, które spróbow Dzisiaj o drugiej części potraw, które spróbowaliśmy podczas testu nowej, wiosenno-letniej karty bielskiego @bosco.restauracja (po wcześniejszą zapraszamy 2 posty wstecz😉):

✓ Danie główne (foto 1): cielęcina z gratin ziemniaczanym, pieczarkami, serem tallegio i oliwkami (56 zł)

✓ Przystawka (foto 2): wegańskie taco z pâté z bakłażana, majonezem buraczanym, piklami cytrusowymi (23)

✓ Zupa (foto 3): kremowa zupa cebulowa z chutney z gruszki i chrupiącym kozim serem (20)

✓ Deser (foto 4): plaster miodu czyli mus rokitnikowy z marakują, mus miodowy, honeycomb, grillowana mandarynka (25 zł)

Celowo rozpoczęliśmy od dania głównego bo to on skradł nasze serca, a raczej kubki smakowe - idealnie przyrządzona, delikatnie słona cielęcina z kremowym sosem i fantastycznie przygotowanymi grzybami. Dodatkowo dodatek sera - zwariowaliśmy! Na takie danie warto tu wracać!🤗

Pozostałe pozycje nie mniej smaczne - ciekawe i pięknie podane wegańskie taco z mocno wyczuwalną gorczycą i burakiem, słodkawo-winna zupa cebulowa, która może nie wyglądała, ale smakowała świetnie (idealny dodatek kulki z kozim serem super przełamywał smak) oraz cudownie wyglądający deser - aż szkoda bylo burzyć tak piękną konstrukcję.😁

Jednym słowem, ponownie - w Bosco jest naprawdę bosko.😂

Jeśli nie wierzycie, jutro spodziewajcie się filmu na naszym kanale YouTube z tego wypadu.😎

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #silesia #bielskobiala #bosco #restaruacjabosco #gdziezjescwbielsku #silesiasmakuje #slaskiegastro #kuchniaeuropejska #kuchniapolska #monodeser #restauracja #cielęcina
Sezon na foodtrucki uważany za otwarty.😁 W maj Sezon na foodtrucki uważany za otwarty.😁 W majówkę pogoda (wyjątkowo) dopisała, więc wybraliśmy się na katowicki Muchowiec, gdzie rozłożyły się wozy pod przewodnictwem @ft_street_event . Jak my za tym tęskniliśmy!😎

Na pierwszy rzut poszło znane nam i uwielbiane @labellapanini z ich ogromnymi (32 cm!) kanapkami. Tym naprawdę można sobie pojeść i to jak.😉 My wybraliśmy wersję z pulled porkiem (27 zł) - porządny kawał pieczywa, gdzie nie żałowano dodatków. My dalibyśmy tu odrobinę mniej sosu bbq, który lekko przyćmiewał pysznie zrobioną wieprzowinę.😀 Mimo wszystko, sztosowa pozycja! Polecamy też uwielbianą przez nas pozycję "Istny Bajzel" z m.in. kurczakiem i ... masłem orzechowym. 😁

Było coś "starego" zatem musi i być nowe - @concrete_jungle_meals w tym sezonie raczą nas bajglami z przeróżnymi dodatkami. U nas był to "Słodki Chilli" z grillowanym kurczakiem, bekonem i pomidorem oczywiście z dodatkiem sosu słodko-pikantnego (25 zł). Naprawdę duży bajgiel z porządnym wypełnieniem. Chrupiący, lekko pikantny. Ponownie pychota! 😎

Coś czujemy, że na foodtruckach będziemy częściej bo sezon dopiero się rozkręca.

A Wy, byliście? Jeśli tak, co jedliście?🙂

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #foodtruck #labellapanini #slaskiegastro #panini #slaskaszama #kato #katowice #jedzeniekato #katojedzenie #zarciowozy #bajgle
W zeszłym tygodniu odwiedziliśmy Bielsko-Białą W zeszłym tygodniu odwiedziliśmy Bielsko-Białą po to, by przetestować część potraw ze stałej karty menu w restauracji @bosco.restauracja . I wiecie co? Jest naprawdę pysznie i bardzo, ale to bardzo kolorowo!🤗

Dziś krótko o zestawie który wybrał Adrian a składało się na niego:

✓na przystawkę (foto 1) - tatar z wędzonej polędwicy wołowej z żółtkiem, musztardą z miętą, piklami cytrusowymi i oliwkami (39 zł)

✓na danie główne (foto 2) -  Sandacz z zieloną salsą, czarną soczewicą i purée z gruszki (55 zł)

✓deser (foto 3) - monodeser Red Velvet z musem śmietankowym, wiśniami w żelu i ciastkiem sable (19 zł)

✓ jako czekadełko (foto 4) każdy z gości otrzymuje domowy chleb z hummusem buraczanym.

Jak widzicie jest dużo, jest turbo-kolorowo ale, przede wszystkim smacznie. Talerze dopieszczone nie tylko pod względem wizualnym, ale też smakowo istny sztos. Nie ma się do czego przyczepić - z ręką na sercu. 🙂Dodatkowo Obsługa na najwyższym poziomie - i porozmawia "od serca" i doradzi. Bardzo cenimy sobie tak dobry serwis.🤩

Wkrótce będzie też o menu, które zamówiła Dominika bo tam też się dzieje, oj dzieje, jednak już teraz gorąco polecamy Wam Bosco. To już nasza druga wizyta i za każdym razem jest...bosko.😁

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #silesia #bielskobiala #bosco #restaruacjabosco #gdziezjescwbielsku #silesiasmakuje #slaskiegastro #kuchniaeuropejska #kuchniapolska #monodeser #restauracja #recenzjakulinarna
Witamy Was w ostatni dzień długiego weekendu. Ma Witamy Was w ostatni dzień długiego weekendu. Mamy nadzieję, że bawicie się dobrze i smacznie.🙂 

W zeszłym tygodniu podjechaliśmy do Tychów by spróbować nowego menu śniadaniowego wprowadzonego do @tichauer.restaurant w której byliśmy jakiś czas temu na kolacji i gdzie zjedliśmy m.in. ogromnego, kilogramowego T-bone (film z tego wypadu na naszym YouTube).😉

W Tichauer śniadania podawane są od poniedziałku do piątku, między 8-11.30. Do wyboru jest kilka zestawów (w tym jeden wege) w stałej cenie 25 zł (+smoothie gratis). My spróbowaliśmy aż 3, bo nie mogliśmy się zdecydować.😂 Zestawy są raczej klasyczne (omlety,jaja, boczek, kiełbaski, pieczywo etc.), ale wyborne i cieszące nie tylko kubki smakowe ale też oko. 
Wyszliśmy zadowoleni i objedzeni. Fajnym i niespotykanym dodatkiem są smoothie (w każdym secie inne).🤗

#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #tychy #tichauer #restauracjatichauer #browarobywatelski #sniadanie #jedzeniekato #gdzienasniadanie #polishbreakfast #breakfast #slaskiejedzenie #slaskiegastro #gdziezjesc #sniadanieslask
Nowy film na YouTube 😁🥂🍸 Lunch w często Nowy film na YouTube 😁🥂🍸

Lunch w częstochowskiej restauracji ArcheVita w @archehotelczestochowa naprawdę nas zaskoczył. Było dużo, kolorowo no i, przede wszystkim, smacznie. Dobrze, że udało się nam nagrać wszystko bo nie chcemy być gołosłowni.😂

Wpadajcie na jutuby! Bezpośredni link tutaj http://bit.ly/3Ll7vgo lub też w bio na naszym Instagramie oraz w najnowszym Instastories. 🥳

#gdziezjesc #gdziezjescnaslasku #silesia #slask #hotelarcheczęstochowa #hotelarche #arche #archevita #czestochowa #gdzienakolacje #hotel #jedzeniehotelowe #youtuber #youtube
Śniadania w @archehotelczestochowa to prawdziwa p Śniadania w @archehotelczestochowa to prawdziwa przyjemność (i dla oka i dla kubków smakowych). 😋 W cenie 59 zł/osoba (cena jednakowa dla gości hotelowych oraz osób z zewnątrz) bez limitu można najeść się do syta i wybierać spośród naprawdę bogatej gamy produktów - na słodko, na słono, dla tych lubiących wege czy kochających mięso.

Wszystko estetycznie podane a obsługa dba o to, by do końca pory przeznaczonej na ten posiłek (w weekendy do 10:00) niczego na stołach nie brakowało.🤗

Chyba jedno z najlepszych śniadań jakie do tej pory mieliśmy okazję próbować w polskich hotelach. Ogromny plus za to, że nie trzeba być gościem hotelu by skorzystać z oferty - brawo Arche!🥰

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #hotelarche #archehotel #czestochowa #sniadanie #sniadaniehotelowe #breakfast #lunch #slaskiegastro #katowice #slask #silesia
🥳🥳!!Już jest!!🥳🥳 Na naszym kanale You 🥳🥳!!Już jest!!🥳🥳 Na naszym kanale YouTube pojawił się właśnie film z wypadu do @browar_przystan gdzie sprawdzamy nową, wiosenną kartę menu. Dzieje się oj dzieje, także tym bardziej zapraszamy do oglądania.😎

Link do skopiowania tutaj http://bit.ly/3vIvnny 
albo bezpośredni na naszym bio na Instagramie lub w najnowszych Instastories.🙂

#gdziezjesc #gdziezjescnaslasku #silesia #silesiasmakuje #gastrovlog #katowice #jedzenie #jedzeniekato #jedzeniekatowice #browarprzystan #parkchorzowski #parkslaski #slask #slaskaszama #burger #youtube #browarrzemieślniczy #youtuber #silesiangirl
Już jutro na naszym kanale YouTubowym film (jak z Już jutro na naszym kanale YouTubowym film (jak zwykle 10:15 rano - zapraszamy😎), ale dzisiaj jeszcze krótko o drugiej części dań zamówionych przez nas podczas wizyty w @browar_przystan gdzie testowaliśmy nową, wiosenną odsłonę restauracyjnego menu.😁

Przekornie zaczniemy od dania głównego:

/✓Burger wegetariański z buraka, kaszy jaglanej i orzechów włoskich z sosem jogurtowo-czosnkowym i ogromem zielonych dodatków (37 zł). Szczerze mówiąc, baliśmy się go zamówić, choć mieliśmy ogromną ochotę. Dlaczego? Z doświadczenia wiemy, że jeśli restauracja specjalizuje się w mięsach to dania wege bywają dość słabe/niewybijające się. No i tutaj, na szczęście, mocno się pomyliliśmy. Ten burger był naprawdę extra! 🤤Ogromna porcja, pyszna bułka a sam kotlet (stek) idealnie przygotowany, doprawiony - nawet mięsożercy Adrianowi smakowało bardzo, bardzo . Fajne dodatki - nienachalne ale też podkręcające smak steka. Burger na mocną "piątkę".🤗

✓Przystawka to krem z topinamburu ze szparagami i chorizo (24 zł). Duży talerz idealnej w konsystencji zupy, świetnie doprawionej i mocno podkręconej smakiem chorizo, którego nie żałowano, a który dawał mocno chrupiącą teksturę. Ponownie - genialna propozycja. Niby tylko zupa, powiecie, ale TA zupa to było naprawdę mistrzostwo. Jedlibyśmy praktycznie codziennie!😍

/✓Z deserami mocno poszaleliśmy - w ostatnim poście pokazywaliśmy Wam deser orzechowy, ale tak naprawdę zjedliśmy jeszcze 2 inne - sernik z owocami leśnymi z wiosennego dodatku do karty menu (24 zł) oraz bezę różaną z truskawkami (22 zł). Każdy deser inny, każdy wyjątkowy. Sernik mocno zbity - taki odrobinę świąteczny, ale przepyszny, a beza idealna z dodatkiem słodziutkich truskawek oraz posypki różanej nadającej lekko niestandardowy smak. Czy możemy powiedzieć po raz kolejny - było pysznie?😂
Na dziś to tyle - pamiętajcie, by zaglądać na nasze YouTuby jutro!😀😉😎

#gdziezjesc #gdziezjescnaslasku #browarprzystan #parkchorzowski #slaskiegastro #osmiornica #owocemorza #zeberka #jedzeniekato #katowice #kato #slask #silesia #jedzenieslask #fruttidimare #browar #chorzow #jedzeniechorzow
Dawno nie było nas w @browar_przystan zlokalizowa Dawno nie było nas w @browar_przystan zlokalizowanym praktycznie w samym sercu Parku Chorzowskiego. Nowa karta wiosenna której twórcą jest Szef Kuchni - Krzysztof Harrison musiała być przez nas wypróbowana i przetestowana.😁

Dzisiaj o daniach, na które postawił Adrian (bo jak zwykle jest tego za dużo jak na jeden post😂):

✓Grillowana macka niebieskiej ośmiornicy, serwowana z jarmużem, cebulą i kremowym sosem maślanym (53 zł). Dlaczego niebieska, zapytacie?🤔 Ano dlatego, iż była macerowana w czerwonej kapuście stąd niecodzienny kolor.🙂 Ośmiornicę uwielbiamy, ale bardzo łatwo ją zepsuć tworząc nieestetyczną glutowatą konsystencję, której nie da się zjeść - tutaj jednak nie obawiajcie się - była genialna - mięsista, dobrze przygotowana. Do tego fajnie pasujący sos - nam smakowało bardzo, bardzo i z chęcią na to danie wrócilibyśmy ponownie!😋

✓Pieczone żeberka z sosem bbq na bazie Jacka Danielsa z frytkami belgijskimi i sałatką (52 zł) - baliśmy się lekko, że żeberka mogą być zbyt tłuste jednak nic z tego! Przygotowywane 36 godzin, delikatne, same odchodziły od noża przy krojeniu. Dużo mięsa, mało tłuszczu, do tego pyszny bbq - do serwowanego tutaj piwa rzemieślniczego - bajka!🤗

✓Deser orzechowy z karmelem z likierem Baileys (25 zł) autorstwa Marty Gamrat fajnie wykańczał cały set - ciastko wyglądało na ciężkie, zbite w rzeczywistości takie (na szczęście) nie było - smak faktycznie mocno orzechowy, przypominający wafle Grześki, chrupiący, nie super-lekki, ale też nie zamulający. Przeogromna porcja - po takim zamówieniu jak nasze, na 2 osoby wystarczyłoby aż nadto. Pycha!😋

To była udana i mocno rozpustna kolacja po której wytaczaliśmy się z Browaru, ale było warto - uwierzcie. Zresztą - zdjęcia mówią same za siebie!😀

Oczywiście przygotowaliśmy też dla Was film z tego wypadu, jednak to w weekend, a wkrótce spodziewajcie się jeszcze jednego postu  - tym razem z potrawami zamówionymi przez Dominikę - tutaj również było ciekawie!😉

#gdziezjesc #gdziezjescnaslasku #browarprzystan #parkchorzowski #slaskiegastro #osmiornica #owocemorza #zeberka #jedzeniekato #katowice #kato #slask #silesia #jedzenieslask #fruttidimare #browar #chorzow #jedzeniechorzow
Tydzień przed Świętami Wielkanocnymi postanowil Tydzień przed Świętami Wielkanocnymi postanowiliśmy się trochę zrelaksować w weekend i wpaść do Częstochowy (w której zdecydowanie za rzadko bywamy). Wybraliśmy 4* hotel @archehotelczestochowa również po to, by przetestować tutejszą restaurację ArcheVita, podobno bardzo popularną również wśród lokalsów. 🙂 Szefuje w niej Mirosław Kała, tym bardziej byliśmy jej ciekawi. 

Najedliśmy się po wsze czasy i przetestowaliśmy wszystkie dostępne dla gości (i tych hotelowych i tych z zewnątrz) opcje: kartę lunchową, śniadania weekendowe i kartę wieczorową.😎

Dziś trochę o tej ostatniej. Zamówiliśmy sporo (zaskoczenie?😂), czyli:

✓ Stek z polędwicy wołowej z ziemniakami gratin (95 zł)(foto 1)
✓ Balantynę z przepiórki (czyli rodzaj roladki) z wiosennymi warzywami (36 zł)(foto 2)
✓ Marynowanego miecznika z gazpacho z ogórka (35 zł)(foto 3)
✓ Filet perliczki z domowymi kopytkami (59 zł)(foto 4)
✓ Parfait bazyliowe z sezonowymi owocami (27 zł)(foto 5) 
✓Mille-feuille z truskawkami (27 zł)(foto 6)

To była naprawdę dobra kolacja.🙂 Potrawy przyrządzone w bardzo smaczny i momentami zaskakujący sposób, czuć też mocną sezonowość (zdecydowanie karta pełna wiosennych smaków w tym szparagów - uwielbiamy), wszystko estetycznie podane, porcje również rozsądne - nam smakowało bardzo. 🙂 Dodatkowo osobna karta win/innych trunków więc można idealnie sparować potrawę z odpowiednim alkoholem. 

Sama restauracja przutulna oraz dość duża - pełna pięknych obrazów/foto-tapet prezentujących rejon Jury krakowsko-częstochowskiej. Dla nas był to idealnie spędzony wieczór. Jeśli  planujecie pobyt w Częstochowie - rekomendujemy Hotel Arche, a jeśli jesteście tylko przejazdem - szczerze polecamy ArcheVita. Jest turbo-smacznie.🙂

#gdziezjescnaslasku #silesia #gdziezjesc #czestochowa #częstochowa #arche #archevita #hotelarche #hotelarcheczęstochowa #jedzenieczestochowa #kolacja #slaskiegastro #slaskaszama #miroslawkala #wino
Objedzeni jajkami, serniczkami i sałatkami?😁 Objedzeni jajkami, serniczkami i sałatkami?😁 

My jeszcze chwilę pociągniemy temat ramenów - na nasz kanał Youtube wpadł nowy film w którym odwiedzamy Gliwice, a konkretnie nowy lokal - @tokioramengliwice  gdzie próbujemy zarówno vege ramenu (na foto) jak i ramenu z... szarpaną golonką 😮.

Jak to smakuje? Zapraszamy na film.🤗
Bezpośredni link w naszym bio na Instagramie lub w najnowszych Instastories. Znajdziecie też nas na YouTube po prostu pod nazwą "Gdzie Zjeść Na Śląsku".😎

#gdziezjesc #gdziezjescwgliwicach #gdziezjesckatowice #gdziezjescnaslasku #silesia #slask #katowice #gliwice #jedzeniekatowice #jedzeniekato #ramen #tokioramen #tokioramengliwice #vegeramen #ramenlover
Wolicie pierożki dim-sum, czy gyoza? My spróbowa Wolicie pierożki dim-sum, czy gyoza? My spróbowaliśmy obu tych wersji w gliwickim @tokioramengliwice i naprawdę nie mogliśmy się zdecydować.😁 Te pierwsze z wypełnieniem z kurczakiem teriyaki - mięciutkie, cieniutkie i lekko sojowo-pikantne(5 szt. 16 zł), a znowuż drugie mocno chrupiące, z grzybami mun i shittake (5 szt. 18 zł). Obie propozycje naprawdę zacne. Z chęcią wrócimy tutaj na takie przystawki (i oczywiście nie tylko, bo rameny również mają sztosowe).

Film z naszego wypadu właśnie do tej ramenowni oraz nasze wrażenia "na żywo" zobaczycie już w poniedziałek rano na kanale YouTube.😎

#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #gdziezjesc #gliwice #tokioramengliwice #tokioramen #dimsum #gyoza #ramen #kuchniajaponska #slaskiejedzenie #jedzeniekato #jedzeniekatowice #ramengliwice #katowice #kato
Pozostając w klimatach azjatyckich, przedwczoraj Pozostając w klimatach azjatyckich, przedwczoraj wpadliśmy do Gliwic do nowo otwartej ramenowni @tokioramengliwice . Mały, niepozorny lokal serwuje naprawdę pyszne michy.

My postawiliśmy na wariację nt. ramenu, czyli w mięsny Tonkotsu z... szarpaną golonką.😁 Z pozostałych składników to kapusta czerwona, jajo, dymka, sezam i nori (40 zł).

Bardzo aromatyczny, tłustawy i rozgrzewający wywar, mocno przesiąknięty smakiem długo gotowanego mięsa, do tego chrupiąca, szatkowana kapusta i jajko. Ważna uwaga - golonka jest tu dodawana w całości także możecie natknąć się i na tłuste części i te części bardziej chudsze.😉 Nam bardzo smakowało - zacne połączenie i naprawdę solidna porcja.

Jako przystawka wpadły pyszne pierożki  dim-sumy - u nas z kurczakiem teriyaki (5 szt. 16 zł). 

Nooo, było pysznie.😋 Próbowaliśmy też ramenu wege, ale o tym za jakiś czas.🤗

#gdziezjescnaslasku #silesia #slask #kato #katowice #gliwice #tokioramen #ramen #tonkotsu #gdziezjescgliwice #jedzeniekato #gdzienaramen #tokioramengliwice #ramennoodles #ramenlover #dinsum #slaskiegastro
Czy mieliście kiedyś tak, że zjedliście jakieś danie i za 3 godziny ponownie mieliście na nie ochotę? 😂 Nam ostatnio zdarzyło się to z jedzeniem od @solleim.katowice .😁 Mały, niepozorny lokal zaraz obok Galerii Katowickiej serwuje tak fantastyczny koreański street food, że można spaść z krzesła. Serio!

My tym razem skorzystaliśmy z wynosów i kupiliśmy kubełek Spicy Chicken Mayo z ryżem, kawałkami smacznego kurczaka, sałatą i omletem (32 zł) oraz powiększony set smażonych kurczaków w serowej panierce (25 zł). To ostatnie to istna miazga - przepyszny kurczak w panierce która smakowała jak chrupki Cheetos (ci, wychowani w latach 90' z pewnością smak bardzo dobrze znają 😁). Kubełek zresztą też genialny. ❤️

Nie mamy słów. To było przepyszne. Nie wyobrażamy sobie, że nie spróbujecie.😁 A może już próbowaliście? Dajcie znać!🙂

#gdziezjescnaslasku #gdziezjesc #jedzenienadowóz #jedzeniekato #katowicepoland #katowice #solleim #koreanstreetfood #koreanskiejedzenie #koreanfood #slaskiejedzenie #slaskiegastro #jedzeniekatowice
Load More Follow on Instagram

Tagi

bistro (30) burger (29) burgery (35) bytom (6) deser (52) ekskluzywne miejsce (37) ekskluzywnie (29) fast-food (15) fine dining (28) food truck (8) frytki (10) fusion (25) gdzie zjesc (41) gliwice (6) hotel (7) japonia (7) kato (42) katowice (88) kolacja (69) kuchnia azjatycka (11) kuchnia europejska (63) kuchnia japońska (22) kuchnia polska (59) kuchnia włoska (30) kuchnia śląska (36) lunch (93) mięso (62) obiad (68) owoce morza (7) pizza (26) restaurant week (23) rodzinnie (50) rolada (19) sałatki (53) silesia (53) silesia restaurant week (8) spotkanie biznesowe (50) street food (13) sushi (11) tatar (37) wege (46) wieprzowina (47) wino (51) wloska (28) śląsk (92)
© Copyright 2022 · Happy Blogging with OceanWP