Alaturka – Gliwice Vlog #2

Tym razem mamy dla Was kolejny Youtubowy vlog z kolejnego miejsca w którym byliśmy na tastingu przed Restaurant Week-iem.

Zapraszamy zatem do oglądania a zdjęcia z owej kolacji znajdziecie poniżej:

Menu ze standardowej karty (poza Restaurant Week-iem) (pełne menu znajdziecie tutaj: Menu Alaturka):
Zestaw tureckich przystawek:
Set grillowanych mięs (jagnięcina/baranina/wołowina/kurczak):
Lahmacun:

Restaurant Week Polska: menu standardowe (mięsne)

1. Kremali tavuk çorbasi czyli kremowa zupa z kurczaka z siekanym mięsem i śmietanką
2. Alinazik czyli smażone mięso jagnięce podane na grillowanym bakłażanie z sosem pomidorowym oraz tureckim jogurtem serwowane z wypiekanym na miejscu tureckim chlebkiem z czarnuszką
3. Kadayif czyli ciasto filo cięte na bardzo wąskie paski polane słodkim syropem i zapiekane w piecu. Nazywany anielskimi włosami

Restaurant Week Polska: menu wegetariańskie

1. Mercimek köftesi czyli wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i drobnej kaszy bulgur z zieloną cebulką podane na liściach Sałaty lodowej oraz cytryną
2. Turecki gulasz warzywny zapiekany z serem lub bez podany z kaszą bulgur z cieciorką
3. Kabak tatlisi czyli deser z dyni na słodko z posypką z orzechów włoskich oraz polewą z pasty sezamowej Tahin

Kontakt:

adres: Plac Inwalidów Wojennych 5A-7/1 Gliwice
tel: +48 574-990-555
e-mail: info @alaturka.pl

FB:  ALATURKA

Na liczniku wybiła mi już “trójka” z przodu, ale energii i zapału mam jak niejedna ‘osiemnastka’ ;). Jestem miłośniczką sportów siłowych, dobrej kuchni (od paru miesięcy gotuję i jem wegetariańsko) oraz języka włoskiego. Kocham czytać (kryminały), robić zdjęcia (oczywiście jedzenia) oraz pisać (Gdziezjescnaslasku oraz dla bloga magazynu online V-mag - zapraszam!)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *